Advertorial Reklam Nedir?

Bir reklam, bir gazete, dergi veya bir web sitesindeki ürün hakkında makale şeklinde bilgi verilmesini sağlayan bir reklam biçimidir. Genellikle bir marka yayıncıya bilgi yazısı için ödeme yapar.

Tanıtım: Reklamlar, dergiler, gazeteler veya web siteleri gibi medyada yer alan reklamlardır.

Advertorial reklamlar ücretli içeriklerdir. Pazarlamacılar tarafından potansiyel tüketicileri bir ürünün özellikleri hakkında eğitmek için kullanılırlar. Reklam yayınlamak için doğru ortamı seçerek belirli bir insan grubunu hedeflemek için kullanılabilir.

Advertorial reklam nedir ve nasıl çalışır? Son yıllarda teknolojide meydana gelen gelişmelerle birlikte advertorial, haber formatı tarzındaki tanıtım reklamları daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bahsettiğimiz advertorial reklam türü yeni değildir. Kelime ilk 1946’da kullanılmıştır ve uzun yıllar yazılı ve görsel basında advertorial reklamlar olarak yer almaktadır. Ülkemizde seo çalışmalarında tanıtım yazısı olarak bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır.

Advertorial Reklam Nasıl Çalışır?

Advertorial reklamlar dergi gazete veya web sitelerinde yayınlanan editoryal dille yazılmış reklamlara denir. Advertorial reklam içerikleri, bir firmanın ürün ve hizmetlerini hedef kitleyi bilgilendirerek yapılır. Bu yüzden advertorial kelimesi İngilizce ‘advertisement’ ve ‘editorial’ kelimelerinin birleştirilmiş halinden oluşturulmuştur. Sadece yazı kullanılabileceği gibi, advertorial reklamlar video ve fotoğraflardan ya da tüm bunların birleşiminden de oluşabilir.

Türkiye’de, advertorial reklamlar aslında biraz basın bülteni özelliklerini biraz da geleneksel reklamın özelliklerini taşımaktadır. Advertorial reklamların işlevini tam olarak anlayabilmek için, basın bülteni ve geleneksel reklamlarla karşılaştırma yapmak açıklayıcı olacaktır. Yine de ister basın bülteni olsun, ister geleneksel reklam olsun, advertorial reklamlar da her pazarlama çalışmasında olduğu gibi hedef kitle gözetilerek hazırlanır ve yayınlanacağı platform hedef kitle gözetilerek seçilir.

Advertorial Reklam Nedir?

Advertorial reklamlar içerdikleri bilgilerle okuyucuyu kendisine çeker.

Okuyucu işine yarayacak ve yaşamında kullanabileceği bir bilgiye erişebileceğine inanır, böylece önüne çıkan metinle meşgul olmayı tercih eder. Öte yandan reklamlar ise insanların olabildiğince uzak durmaya çalıştıkları şeylerdir. Kullanıcılar genellikle çok kısa göz attıktan sonra reklam olduğu anlaşılan içeriklerden hızla uzaklaşırlar. Advertorial metinler hem reklamların vermek istediği mesajı verir, hem de okuyucular gönüllü olarak bu metinlerle meşgul olur ve paylaşırlar. Advertorial reklamların PR çalışmalarında kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri budur.

Advertorial reklamlar yalnızca metinler için geçerli değildir.

Bir radyo programında ve bir video içerikte de pekala Advertorial reklam kampanyası yapılabilir. Önemli olan içeriğin gerçek bir içerikten farksız olması, içerik olarak kullanıcıya değer katması ve içeriğin belli bir bölümünde mutlaka konuyla ilişkin olarak reklam bölümüne geçiş yapmasıdır.

Advertorial reklamlar, sonuç olarak sektörel yayın ve haberler, ülke ekonomisinde hizmet verdiği sektöre, hedef kitleye ‘doğrudan’ katkı üretir; Sektörü büyütür reklam veren işletmelerin bilinirliğini artırır marka değerini yükseltir pazarlama ile satışını destekler. Reklam Nedir?

Dijital reklam modelleri nelerdir? ile devam edeceğiz...

Ortada bir başarı varsa arkasında büyük emekler vardır. Emeğe saygıyı yok etmeyin!

Ana Sayfaya Dön »